Áruházunk technikai okok miatt jelenleg nem üzemel! Kérünk látogass vissza később!

Újat vagy felújítottat?

Újat vagy felújítottat?

Használt laptop vásárlás vagy új beszerzése legyen? Hogyan válasszunk megbízható, tartós számítógépet?

Számítógép vásárlás előtt sokan egész biztosan elgondolkodnak azon, hogy pontosan mi a különbség az új vagy használt laptop között. Mindkettőnek vannak előnyei, de most igyekszünk a legfontosabbakat összefoglalni. A piacon rengeteg új berendezés érhető el, azonban ezek összehasonlítása és a nekünk megfelelő modell kiválasztása nem könnyű feladat. Az árkategóriák skálája pedig igencsak széles, például amíg egy új üzleti Dell Latitude laptop ára akár 4-600.000 forint, addig egy új, otthoni használatra készült (consumer) laptopot már jóval alacsonyabb áron megvehetünk, nagyjából 100-150.000 forintért.

 
 
 
Mi az ekkora mértékű árkülönbség oka? 
 
 

Röviden, jelentős minőségbeli különbség van az otthoni és az üzleti felhasználásra szánt számítógépek között. Az üzleti számítógépek tartós és stabil használatra készültek. A gyártók ezekhez jó minőségű, tartós alkatrészeket használnak, melyeknek fontos a skálázhatóságuk és a kompatibilitásuk. Vegyünk például egy új, ázsiai gyártójú “olcsó” laptopot. Melyik gép akkumulátora tartósabb – az új “olcsó” laptopé vagy egy használt üzleti laptopé? Az ázsiai laptop akkumulátora kb. egy óra múlva lemerül vagy talán még korábban, amíg az üzleti kategóriás használt laptop akkumulátora általában 3 – 6 óra között bírja! Tehát a különbség óriási lehet. Ez csak egy jó példa az eszköz használhatóságáról.

Ezen felül az alsó-, vagy középkategóriás (consumer) műanyag laptopok teljesítménye és a felhasznált anyagminőségük gyenge. Emiatt nem időtállók, felületükön rövid időn belül kopások, karcok, repedések jelennek meg, zörögni, nyikorogni kezdenek, zsanérjaik kilazulnak, elkopnak, illetve a bennük lévő szerkezeti egységek minőségéből adódóan a használat alkalmával túlmelegszenek, zajossá válnak, működésük akadozik, karbantartásuk nehézkes, vagy szinte lehetetlen. Az ilyen (consumer) kategóriájú számítástechnikai eszközöket használtan megvásárolni nem ajánlott, mivel az idő előrehaladtával a teljesítményük rohamosan romlik, a mindennapos használat alkalmával a problémák egyre sűrűbben jönnek elő. 

 

  

 

A legtöbb, az általunk forgalmazott termékek iránt érdeklődőnek nincs ismerete az üzleti kategóriás, prémium laptopok, számítógépek, monitorok létezéséről. Azt gondolják, hogy a kínálati lehetőségek kimerülnek abban, amit az elektronikai és informatikai szaküzletekben és szupermarketekben látnak, és ha már nem az alsóbb árfekvésű gépet vásárolta meg, hanem a drágábbat, akkor biztosan prémiumot vett. De ez nem így van. A 150-200 ezer forintos eszköz adott esetben ugyanolyan általános minőségű (consumer), mint az olcsóbb, csak nagyobb teljesítménnyel, más konfigurációval, kisebb vagy jelentéktelen, marketing szempontból jól hangzó, kényelmi extrákkal vannak ellátva. De nem kell megelégedni ezzel. Sőt, még csak többet sem kell fizetni a minőségért, a megbízhatóságért, mivel sok esetben újszerű, kifogástalan, 3-5 éves prémium eszközt biztosítunk - ami még legalább annyi ideig jó szolgálatot tesz tulajdonosának -, ugyanolyan áron, vagy olcsóbban, mint az új, műanyag kivitelű tömegcikk. 

Ez egy fontos kritérium, amelyről sokan elgondolkoznak. Használt laptop vásárlás esetén egy 3-5 éves felújított üzleti gépet megvásárolhat egy új és olcsó gép árának töredékéért. Ezért sokan, sőt egyre többen teszik le a voksukat egy üzleti kategóriás használt laptop vásárlása mellett. Sokszor ugyanis jobb megoldás egy fémházas, minőségi alkatrészekből álló, használt üzleti kategóriás laptop beszerzése, mint egy új, consumer kategóriájú, gyenge műanyag burkolatú, általában gyenge hűtéssel és akkumulátorral bíró laptopé.

 

Bátran keressen bennünket, kollégáink készséggel válaszolnak kérdéseire!

 

Elérhetőségeinket IDE kattintva találja!

További hírek