Áruházunk technikai okok miatt jelenleg nem üzemel! Kérünk látogass vissza később!

LCD Monitor Panel típusok. Mit válasszak?

LCD Monitor Panel típusok. Mit válasszak?

Amikor egy számítógépet vásárolsz, nagyon sok tényezőre kell figyelned, de legalább ugyan ilyen fontos, hogy milyen monitort választasz. Sokan nincsenek tisztában azzal, mit jelent, hogy TN és mi az, hogy IPS. Az LCD monitorok sok különböző típusú panel technológiával kerülnek piacra. Az árukat tekintve a TN panelek olcsóbbak, viszont az IPS panelek professzionális megjelenést biztosítanak.

Az átlagos fogyasztó általában nem tudja, milyen LCD panel technológiát használ a monitorja, vagy a laptop kijelzője. Tény, hogy elég sokáig tart egyértelműen kideríteni, megtalálni ezt az adatot egy monitoron vagy éppen a laptopon, mert a panel típusát ritkán tüntetik fel feltűnő helyen. Előfordul, hogy a panel típusa még a monitor leírásából is hiányzik.

Sok felhasználó a monitor vásárlásánál kizárólag azt figyeli, hogy mennyire fogja terhelni a pénztárcáját. Az ár fontos tényező, de az ár mellett tisztában kell lenni a különböző LCD panel típusok előnyeivel és hátrányaival, és fel kell tudni ismerni őket, mielőtt döntenénk, melyik LCD monitor a legjobb az számunkra.

Irodai és otthoni felhasználásra elegendőek az TN paneles monitorok, gyors reakcióidejükkel, kedvező árukkal, megfelelőek internetezéshez, filmnézéshez, általános felhasználáshoz.

Viszont, ha Te komolyabb felhasználó vagy, például grafikusként, tervezőként dolgozol, ahol a tökéletes színvisszaadás rendkívül fontos, vagy olyan monitorra van szükséged, aminek a betekintési szöge tökéletes, bármilyen szögből nézzük, akkor sem torzulnak a színek, jó a képminőség, akkor ne TN paneles monitort válassz!

TN panelek
De igazából melyek a TN hátrányai? Leginkább a korlátozott betekintési szöget írják a TN panelek rovására, különösen függőleges irányban (a téglalap alakú vízszintes monitorképernyőt alapul véve). A másik kritizált jellemző a pontatlan, illetve változó színvisszaadás és a gyorsan csökkenő kontraszt a betekintési szög függvényében. A betekintési szöget speciális filmmel (fóliával) lehet növelni, de ez elég költséges „mulatság”. A legtöbb TN panelnél alkalmazott csillogás-mentesítő (anti-glare, AG) bevonat vagy felületkezelés némileg szemcsés, ami a kontúrok rajzolatát rontja. De ez már inkább a múlt, mint a jelen. Sokáig az alacsony statikus (on/off) kontraszt is komoly hátrány volt, ezt mostanában sikerült javítani. 
 

 

A TN panelek szokásos bitmélysége színenként 6 bit, a 16,7 millió színt térbeli (felületi) és időbeli dithering (FRC) alkalmazásával tudják elérni.

Mindemellett vannak kedvező jellemzői is az TN paneleknek: elsősorban a már említett, a mai napig legrövidebb, akár az 1 ms-ot is elérő G2G reakcióidő, különösen az overdrive bevezetése után. Ezen kívül a mai TN panelek a leginkább alkalmasak a legmagasabb frissítési frekvenciák (e sorok írásakor 240 Hz) támogatására. És teszik mindezt a relatíve legalacsonyabb áron.
 

VA panelek
A modern VA panelek kiemelkedő előnye a tipikusan 3000:1 körüli kontrasztarány. A válaszidő ugyan sokat javult a néhány évvel ezelőtti értékekhez képest, de a gamer monitorokhoz a VA panel még mindig nem a legjobb választás – bár újabban ez alól is vannak kivételek. A legújabb VA panelek némelyike képes a 120+ Hz-es frissítés támogatására, továbbá a mozgáselmosódás-csökkentő háttérvilágítási megoldások használatára. A betekintési szögtartomány nagyobb, mint a TN paneleké, de kisebb az IPS/PLS panelekénél. A natív 8-bites színmélységű panelek előállítása nem probléma, de némely panelnél valójában 6 bit + dithering adja ki a 8 bitet. 10-bites panel VA változatban még tudomásunk szerint nem készült. Ami a színvisszaadást illeti, a professzionális színes munkához nem a legjobb választás. 
 
 
 

IPS panelek
Ezzel szemben az IPS panelek színvisszaadása kiváló, betekintési szögtartományuk a legnagyobb. A modern IPS panelek (és változataik) válaszideje rövidebb, mint a VA paneleké, de hosszabb, mint a TN paneleké. A mozgáselmosódás csökkentésére (értsd: a háttérvilágítás idejének periodikus lerövidítése, pl. ULMB) szintén alkalmasak az új panelek. Újabb fejlemény, hogy a frissítési frekvencia is elérheti vagy meghaladhatja a 144 Hz-et, ámbár e tekintetben még mindig le van maradva a TN mögött (natív 240 Hz). A színmélységet tekintve, a 10 bit megvalósítható, ilyen panelek már kaphatók. Kifogásolható jelenség az ún. IPS glow, ami a sötét panel (sötét képtartalom) nem merőleges nézésekor kivilágosodás (glow) formájában jelentkezik. Ennek kiküszöbölésére kifejlesztettek egyfajta polarizátort (A-TW), de – nem tudni miért, talán költségtakarékossági okokból (plusz némi színtorzítás) – manapság nem találkozunk ilyen panelekkel az új monitorok piacán. 
 
 


Mint a mondottakból látható, mindegyik panelfajta mutat előnyös és hátrányos tulajdonságokat is, így általánosságban semmiképpen nem mondhatjuk egyiket sem a “legjobbnak”. A recept banális: olyat válasszunk, amilyet a felhasználási terület megkíván. Ha pedig többféle célra használjuk a monitort, akkor próbáljuk meg megkeresni a legjobb kompromisszumot. 
 
forrás:
  • www.pcarena.hu 
  • www.monitorinfo.hu

További hírek